Begin februari werd ik door Nele aangesproken. Zij werkt als Onderzoeker vrijetijdseconomie samen met het PXL Expertisecentrum Innovatief Ondernemen en UD Woonlabo aan het TETRA-project: ‘Inclusief Toerisme als businesstransformator voor kleinschalige logies en toeleveranciers’.
Hey Nadine voor mijn project rond inclusie bij Vlaamse logies, werk ik momenteel aan een handleiding met tips & tricks. Een ervan is: contacteer een ervaringsdeskundige voor het inwinnen van advies. Mag ik jou vermelden? Maw dat ze jou mogen contacteren indien ze advies wille, van een ervaringsdeskundige?
Natuurlijk mocht ze mijn gegevens vermelden, dit is namelijk hét uitgangspunt van mijn hele bloggegeven … logies en toegankelijkheid!
Er zouden een 15tal logies meedoen maar niet allemaal op dezelfde doelgroepen inspelen. Zij zouden hun testlabs zijn en zij zou een grote ‘how to- handleiding’ schrijven om dan te verwijzen in functie van hun doelgroepen.
Afgelopen dinsdag werd op hun eindsymposium hun roadmap voorgesteld in Hostel H in Hasselt, met als gasten Wouter Beke minister van o.a. Welzijn en Zuhal Demir minister van o.a. Toerisme.
Minister Beke mocht het voorwoord doen, en binnen de vijf minuten ergerde ik mij al mateloos aan zijn klakkeloos gebruik van het woord ‘gehandicapt’. Hij had helaas een volgende afspraak vlak na dit event, dus ik kreeg de kans niet om hem erover aan te spreken.
De bijdrage van minister Demir was véél aangenamer, duidelijk veel meer mens-met-een-beperking-gericht. Waarschijnlijk doordat ze in haar kindertijd zélf ondervonden heeft wat het betekent om een beperking te hebben, zoals armoede in het gezin waarin zij opgroeide.
Tijdens het symposium deed elke medewerker zijn deel uit de doeken en er kwam best wel wat respons uit de aanwezigen en eigenaren van logies die hieraan mee werkten.
Ik vond dit een heel interessant gegeven en vooral héél erg knap hoe dit allemaal tot stand kwam!
Er werd afgesloten met een receptie waar ik een fijne babbel met Hubert Froyen, professor in UHasselt had. Hij werd geboren met één hand en voor hem was het van kindsbeen af een uitdaging om voor zich zelf en voor anderen de klik te maken om alles zo eenvoudig en toegankelijk voor iederéén te ontwerpen. Het is zoals hij zei: een manier van (anders) denken, maar het kan absoluut en dikwijls zelfs zonder meerkost.
Het blijft een feit: Toegankelijkheid maakt het voor iedereen gemakkelijker! Niet alleen voor mensen met een beperking.
In Het Laatste Nieuws kwam dit artikel over het symposium.
Een terugblik op dit hele project vind je hier.
Bij deze mijn dank aan Nele voor de uitnodiging en aan Liesbeth Driessen voor de foto’s!
Al in 2015 kreeg de Scandic Hotel-keten de prijs voor ‘beste accomodatie op het gebied van toegankeljkheid voor gasten met een handicap’. Deze werd uitgereikt tijdens de World Travel Market in Londen.
Hun concept “Design for all” speelt een sleutelrol in hun werk op het gebied van toegankelijkheid. ‘Design for all’ betekent dat een aangepaste kamer net zo goed ontworpen moet zijn als elke andere kamer, met slimme oplossingen die bijna onopgemerkt blijven, behalve voor degenen die ze echt nodig hebben.
Tijdens onze roadtrip in 2019 kon ik dit zelf ervaren in het Scandic Hotel in Berlijn en dit was top!
Ikea is hier bvb ook heel goed mee bezig met inclusie! Check het filmpje dat zij hierover maakten.
In ongeveer dezelfde week zie ik dan de opening van twee nieuwe zaken in het stadscentrum van Hasselt.
Bakkerij/tearoom Vangrootloon opende op het Molenpoortplein een derde zaak en hun hellend vlak lag al klaar vooraleer de zaak open ging! Geweldig toch?
Croque ’n Roll op de Fruitmarkt daarentegen … Deze zaak werd zo mooi vernieuwd maar hun inkom blijft hopeloos ontoegankelijk.
Brian, de verantwoordelijke, wist me te vertellen dat hij niet op de hoogte was van het krijgen van subsidies, goeie raad en tips ivm toegankelijk verbouwen. Ik hoop oprecht dat hij een kijkje neemt op de link van Subsidie Toegankelijkheidstoelage bij een verbouwing en alsnog aanpassingen kan/wil doen. Zoals ik hem zei: hij maakt er veel mensen écht wel blij mee!
De bakkerij/tearoom heeft maar een klein (half) trapke waar er makkelijker een hellig op past terwijl de croque ’n roll echt met 2 volwaardige treden zit waar een helling echt moeilijker op past! Ook ik vraag me af waarom dat is, waarom er bij de verbouwing geen aandacht aan werd besteed!
Hoi Alex, met een beetje vooraf denken komt men al héél ver! 😉
Knap! Dank je voor je mooie woorden ☺️
Hoi Nele, doe vooral zo verder! 😉