Roadtrip Berlijn –> Warschau (–> Lodz –> Berlijn –> Dortmund) /deel 1.

Tijdens ons ‘meidenavondje uit’ enkele maanden geleden hadden we het niet over het verjaardagsweekendje van Carine maar hebben Monique en ik wel al grappend (maar toch gemeend) gezegd : We gaan mee naar Berlijn en Polen! Carine zocht nl nog assistentie om te helpen met Joshi en wij hadden tijd. 
Dus … Ja graag! 🙂

Zij reden, wij vlogen …

Carine en Joshi vertrokken 14 augustus, samen met Joshi’s broer Jordi en diens vriendin Hannelore, met hun aangepaste auto (Fiat Ducato Panorama Flexfloor).  Doordat de vloer verlaagd werd kon er een lift geplaatst worden zodat Joshi met zijn elektrische rolstoel simpel omhoog kan en de auto in kan rijden.

Bijna een VIP als je met assistentie vliegt … 🙂

Monique en ik vlogen via Zaventem de dag later richting Berlijn en checkten tegen de avond in Scandic Berlin op de Potzdamer Platz in. 

Eerste stop: Scandic Berlin.

Het inchecken verliep even een beetje chaotisch omdat een deel van het gezelschap al ingecheckt was de dag ervoor, en wij nu op dezelfde naam (Carine en Monique zijn zussen 🙂 ) wilden inchecken.

Maar eens op de kamer was dit heel snel vergeten, want wat een aangename ruimte was dit!

Veel licht, heel ruim …

De typisch Scandinavische stijl; veel licht, open, houten vloer (super makkelijk voor een roller) en lichte kleuren …  Zo aangenaam!
De manoeuvreer-ruimte was zowel in de kamer als in de badkamer perfect.  De overgang van de kamer naar badkamer was naadloos en gaf dus geen enkel probleem om met de tillift te werken.  De bedden waren elektrisch verstelbaar (geen hooglaag-bed!) en staan op pootjes waardoor je ook hier makkelijk met de tillift kan werken.

Foto’s : Copyright: Scandic Hotels, met oprechte dank aan Scandic Berlin!

Doorheen het hotel zijn er heel leuke features, zoals het diertje dat in de ontbijtruimte hangt.  Dit is een mythisch wezentje uit Beieren en wordt ‘Wolpertinger’ genoemd.  Zo schattig!

Wolpertinger (Copyright: Scandic Hotels)


Of de elandhoofden die je al in de inkom ziet, en ook in de bar en gangen boven tegenkomt met elk een naam.  Erg leuk om te zien!

We kwamen een bekende tegen! 🙂

We sloten onze eerste avond in Berlijn af met een diner in Beef Grillclub by Hasir
Een –zoals de naam het zegt- vleesrestaurant waar je de hompen vlees in de etalage ziet liggen.  Zoveel! Zo groot! Help! 🙂

De zaak is toegankelijk (toilet is echter via de trap naar beneden) en het erg vriendelijke personeel was graag bereid om een beetje met tafels te schuiven voor ons groepje van 6 personen.

Op pad …

Op onze eerste échte dag in Berlijn bezochten we het Panoramapunkt
Op 20 seconden ben je via een ruime lift op de 24ste verdieping naar het uitkijkplatform zonder dat je er echt iets van voelt. Wow! 🙂

uitzicht Panoramapunkt
Een weids uitzicht!


Je kan hier volledig rondwandelen, hebt een prachtig uitzicht over Berlijn op 100m hoogte en de openluchttentoonstelling verbindt het heden met het verleden.  Foto’s van vroeger en nu worden gecombineerd en geven een geweldig beeld van de belangrijkste veranderingen die de stad de afgelopen jaren doormaakte.  Ook is dit een weergave van alles wat er rond de tweede wereldoorlog gebeurde.
Na de wandeling waren we toe aan een drankje en hebben verder nog van het uitzicht genoten in het Panoramapunkt-café.  Niet goedkoop, maar als je er toch bent … 🙂

Rolstoeler en begeleider krijgen korting bij aankoop van een ticket, en er is een aangepast toilet in de buurt van de lift beneden.

In de namiddag namen we de metro (ook kort bij ons hotel) naar de Gedenkstätte Berliner Maur.  Het gebruiken van de metro was eerst een beetje zoeken.  Welke metro moeten we juist nemen, welke halte is toegankelijk … Het blijft een avontuur maar geen dat ons tegenhoudt! 🙂
Ook hier leren we (alweer) dat het veel beter kan dan bij ons.  Bijna overal zijn oprijplaten beschikbaar aan de haltes en komt de chauffeur naar buiten om de platen klaar te leggen.  Fijn!

De restanten van de Berlijnse muur, sporen, foto’s van personen en de dramatische gebeurtenissen van toen … Het bezorgt me kippenvel tot en met en ik ben heel blij dat de zon mij verwarmt. 

Honger en dorst!

4 dagen wandelen en rollen we onze voeten en wielen van ons lijf 🙂 .   Er is zoveel te zien in Berlijn dat je altijd het gevoel hebt tijd te kort te hebben.  En daar krijg je dorst en honger van! 🙂

Een héél leuke locatie om iets te gaan drinken is de Monkey Bar
Met een ruime lift kan je naar de 10de verdieping waar je van de meest originele cocktails kan genieten.  De keuze is hier heel erg lastig! Zoals bvb een ‘Mad Monkey Mai Tai of een ‘Waikiki Beach Bonfire’.  Hmmm … 🙂 .

Of iets eten in het Hard Rock Café, vooral omdat je moet schuilen voor een zware regenbui 🙂 , ook heel lekker en vriendelijk personeel dat graag met tafels schuift om plaats te maken voor ons.  Er is ook een toegankelijk en aangepast toilet.  Tof!

Inpakken en terug op weg!

Na ons verblijf in Scandic Berlin pakken we alles in en maken we ons klaar voor een dik 6 uur durende rit, naar Warschau.  Het vraagt een beetje denk- en puzzelwerk om alles netjes in de auto te krijgen, maar Carine en Joshi zijn hierin ‘getraind’ en met wat geduld kunnen we na een tijdje vertrekken!

We passeren 4 plaatsen waar we tol moeten betalen.  De Poolse taal zijn we absoluut (nog) niet machtig en dit levert dan ook hilarische momenten op 🙂 .  We stoppen ook om te tanken, en ook hier zijn we blij dat zij ons niet verstaan want er loopt erg knap personeel rond en ik kan het niet laten om hier commentaar op te geven … 🙂 .

Tweede stop: Mercure Warszawa Grand.

Tegen de avond, in de gietende regen, arriveren we in hotel Mercure Warszawa Grand voor twee nachten.  Dit hotel ligt in het centrum van de stad en is een goede uitvalsbasis om bvb naar het oude stadsgedeelte te wandelen.

De kamer is zéér ruim, er ligt wel tapijt maar niet te dik dus het valt wel mee om erover te rijden.  De overgang naar de zeer ruime badkamer is ook drempelloos.  Prima!  De ruime bedden staan op pootjes, en dus ook makkelijk om met de tillift te werken.


We besluiten om beneden in het restaurant nog wat te eten en dan direct in ons bed te kruipen.  De rit van bijna 600km was best vermoeiend, vooral voor Carine.  Zij is enige chauffeur van dienst en wij moeten voor ‘entertaining’ zorgen onderweg zodat zij gefocust blijft … 🙂 .  Ieder zijn taak … toch ? 🙂

Warschau, historisch en architecturale schoonheid …

Warschau is de hoofdstad en regeringsstad van Polen die volledig verwoest werd tijdens de tweede wereldoorlog.  We wandelen de eerste dag in het zeer warme weer richting oude stadscentrum via een winkelstraat met brede geplaveide stoepen, ideaal voor rollers.  Sinds Polens toetreding tot de EU in 2004 werd de stad heel erg verfraaid en de ongelooflijk mooi gerestaureerde gebouwen zijn een lust voor het oog.   Het oude marktplein is minder aangenaam door de typische kasseien, maar het nieuwe gedeelte dat omgeven is door zeer gezellige terrasjes is dan weer wel een aanrader.

Het vernieuwde marktplein.

Ook onze tweede dag volgen we gewoon onze neus en genieten gewoon van wat we tegenkomen.  Geregeld afkoelen en iets drinken op een terras is een must want we hebben temperaturen van boven de 25°.  Helaas, de winkeltjes in de gezellige zijstraatjes zijn voor een roller een no go.  Overal trapjes op en zeer smalle deuren.  Jammer, maar ok.  Dit is dus (even) economisch reizen … 🙂 .

Een zijstraatje in het oude gedeelte.

Ons bezoek aan Warschau is te kort om echt veel te zien, maar zeker een aanrader qua toegankelijkheid.

Ben je benieuwd naar het vervolg ? Klik dan op deel 2!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top