Bezochte plaatsen in België / Mijn thuis, Hasselt België

Quartier Bleu.

Quartier Bleu entree

Al 10 jaar woon ik in de ‘Heilig Hart-wijk‘ in een zeer rustige omgeving, nét buiten het stadscentrum. Een klein buurtwinkeltje ligt op wandelafstand, net als een Carrefour, en het station bereiken we na een kwartiertje wandelen.

Met mooi weer rijd ik geregeld met mijn scootmobieltje naar het centrum.
Hasselt staat bekend om zijn toch wel overwegende toegankelijke winkels en vooral om zijn gezellige terrasjes. Laat dat laatste nu ook net één van mijn hobby’s zijn! Heerlijk met een koffietje genieten van de zon en kijken naar mensen die voorbij wandelen.

Na maanden grootse werken, en met momenten ook een verkeerschaos in de hele buurt, is Quartier Bleu klaar. Hier heb ik zó naar uitgekeken! Een nieuw woon-winkelproject aan de Blauwe Boulevard gelegen naast het Albertkanaal en op 7 minuutjes scootmobiel-rijden van bij mij. Ideaal!

Zoals altijd heb je voor- en tegenstanders, maar ik vind het hele concept erg mooi. De winkels zijn allemaal volledig toegankelijk. Waar nodig zijn liften geplaatst zodat je als ‘roller’ echt overal geraakt.

Verbindingsplein
Verbindingsplein, foto van Lutje Bex.

Als je Quartier Bleu vanuit het stadscentrum over het Verbindingsplein binnen wandelt, kan je rechts (schuin tegenover H & M) de lift nemen om via ‘K’ te zakken naar de kade.

Aan de kade waan je je op vakantie! De uitnodigende terrassen, zitbanken, de waterkant … Met mooi weer hoef ik écht niet meer naar het zuiden van Frankrijk bij wijze van spreken want we hebben hier in Hasselt ons eigen Nice! Geregeld liggen hier (luxe-)jachten aangemeerd. Je ziet hier plezierbootjes van allerlei genre liggen en voorbij komen. Op zondagen kan je ook kajakkers over het water zien glijden, de ene al wat geoefender dan de ander.

kade Quartier Bleu

Qua restaurantaanbod is er keuze genoeg! Spaans, Italiaans, vlees of vis … Het wordt moeilijk kiezen als je in groep bent.
Toegankelijkheid is in deze locaties geen enkel probleem. De meeste zaken hebben een toilet waar je zonder trappen terecht kan.

Ik testte Blend by Rauw, een restaurant in heel knappe steampunk-stijl. De uitbater zag me binnenrijden en legde onmiddellijk hun hellend vlak waardoor ik de trapjes kon overbruggen en zo naar het aangepaste toilet kon gaan. Beugels zouden besteld worden en na uittesten bleek dat het hellend vlak toch wel erg steil was. Hier beloofden ze een oplossing.
Ook broodjeszaak Panos heeft een ruim toegankelijk en aangepast toilet.

De andere horeca-zaken worden nog gecheckt. Je vindt elke locatie die ik bezocht in mijn toegankelijkheids-lijst.

Als je de terrasjes voorbij wandelt kan je aan het uiteinde de lift weer naar boven nemen. In dit gedeelte is -naast een ruime Delhaize- ook een openbaar toegankelijk en aangepast toilet. Je vindt deze voorbij de speelgoedwinkel Dreamland, helemaal links aan het einde.

toilet Quartier Bleu

Hier is naar mijn gevoel niet genoeg over nagedacht. Als roller moet je twee hoekjes om want het toilet ligt een beetje ‘verstopt’ links achterin. De ruimte had groter mogen zijn want je kan amper met je rolstoel nààst het toilet. En een puntje dat ik nooit zal begrijpen: een (dikwijls zware) pomp aan de deur van een toegankelijk toilet, net als hier. Hoe moet je als roller buiten raken als je je handen nodig hebt aan jouw wielen … Zucht …

Maar! Met de ruime liften kan je terug naar boven en als je op ‘P’ drukt kom je op de winkelstraat uit. De liftknoppen vond ik zelf een eerste keer erg onduidelijk. ‘P’ blijkt na wat zoeken en proberen de Panorama-hoogte te zijn en niet de parkeerruimte … Al doende leert men!

Hier zijn vooral winkels gesitueerd zoals een H&M, Fnack, JBC, Mano … Aan beide kanten heb je een brede wandelstrook, en in het midden een fietsstrook waar ook auto’s tijdens bepaalde uren kunnen passeren.
Er zijn her en der banken geplaatst zodat je ook hier kan genieten van een rustmoment.

Foto’s van Lutje Bex.

Het enige échte nadeel in dit hele project zijn jammer genoeg de kasseien. En ook al zijn deze platter dan de ouderwetse vorm, het blijft een doffe ellende om hier over te rollen. Met een scootmobieltje is dit redelijk te doen. Maar in een rolstoel ‘rammel’ je echt wel door elkaar en gebruik ik dus voornamelijk de middenstrook.
Toen ik bij de stadsdiensten informeerde naar het waarom van het gebruik van deze stenen, werd me gezegd dat deze veel stabieler liggen dan eender welke klinkers.
Grmpffff …

Maar met mooi weer vind ik het hier heerlijk vertoeven. Een meeneem-koffietje of wat fris en wat leesvoer bij de hand en ik ben helemaal tevreden!

Je zal me hier dus veel vinden, en als je een gids nodig hebt lees ik het wel! 😉

4 Comments

 1. Klopt allemaal wat je vertelt. Thaï Café en Maison Mathis hebben elk wel twee ingangen: eentje via de horecakade en eentje overdekt tegenover Delhaize en eentje in de ondergrondse parking. Ik kan enkel die zaken overdekt binnenrijden. Je kan zelfs zonder problemen met je scootmobiel de eerste liftenhal op de horecakade aan de kant van het Verbindingsplein via een schuifdeur binnenrijden om dat vervolgens via een hellend vlak in de parking naar Delhaize te rijden. Alleen de helling aan de kop van de kanaalkom is me steil. Inmiddels hebben ze overal leuningen geplaatst op de trappen tussen Verbindingsplein/Gelatineboulevard en de horecakade. Nu gaan ze ook de trap tussen kade en Verbindingsplein heraanleggen en komt er een hellend vlak bij.

 2. Dank je wel voor jouw aanvullende commentaar Lutje! Ik las dat ze idd de kanaalkom nog zullen her-aanleggen. Ben benieuwd naar het eindresultaat! 🙂

 3. Lieve Nadine, ik kon mijn nieuwsgierigheid niet langer onderdrukken en ging er dus ook eens piepen. Patrick zette mij met de auto af en ik trok verder met mijne 4 x 4 (el.rolstoel).
  Buiten het feit dat het voor ons te modern is (maar dat is goesting natuurlijk) vind ik het ook wraakroepend dat men heeft geopteerd voor kasseien. Wat was ik blij dat ik thuis nog was gaan plassen!
  Ik ben alleen maar in de winkelstraat geweest, ook al was ik heel benieuwd naar de terrasjes, het was dan ook prima weer! ‘Waarom niet?’ hoor ik je al denken …. Wel , er ligt daar in het midden van de winkelstraat over de hele lengte en drempeltje (ik denk gootje ofzo), en als je met een stoel zoals de mijne er niet loodrecht over gaat plooit het wiel (dat probleem ligt deels aan de rolstoel en deels aan het feit dat ik geen dieptezicht meer heb). Wat met mensen die slechtziend zijn? Waarom heeft men alles in dezelfde grijze kleur gemaakt?
  Je merkt het wel aan mijn reactie, we zijn geen fan . Als de rolstoel gemaakt is gaan we de terrassen testen, ga je dan mee?

  1. Hoi Berte, jouw opmerkingen zijn zéér terecht! Voor mij persoonlijk -als roller- zijn en blijven die kasseien ook een merde zoals ik al vermeldde. Met mijn scootmobieltje is dit nog redelijk te doen, maar in een rolstoel ben je door elkaar gerammeld 🙁 . Qua kleurengebruik heb je ook absoluut een punt! Bij een volgende bezoekje ga ik heel graag mee! Laat maar weten wanneer, ik kijk er al naar uit 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.