Vervolg: Met pendelbusje van Jessa naar Salvator –> klacht naar ombudsdienst.

De dag na het hele voorval is mijn eerste werk: bellen naar de ombudsdienst. Ik ben intussen gekalmeerd en kan weer rationeel denken.

Ik krijg Raymonda aan de lijn. Een vriendelijke en geduldige stem; aangenaam. Als ik haar mijn hele verhaal gedaan heb, zegt ze dat ze mijn situatie volledig begrijpt. Maar ook zij benadrukt de foutieve communicatie vanuit ziekenhuis-kant.

Ook vertelt ze dat Hasselt deze busjes als ‘geste’ inlegt omdat er veel te weinig parkeerplaats aan de ziekenhuizen is. 80% van de gebruikers is zéér tevreden, 20 % niet … en ik hoor jammer genoeg bij de laatste …

Ik begrijp van haar dat dit in wezen een budgettair probleem is. Deze busjes zijn gratis, en er is geen geld (genoeg) om enkele busjes rolstoeltoegankelijk te maken. Er blijkt 1 busje te zijn met een oprijplaat, maar dit rijdt vanuit de grote gratis parkeerplaats aan de Ethiasarena, naar het Jessa Ziekenhuis en terug. Niet tussen de ziekenhuizen zelf …

Als ik haar vertel dat mijn verstand te klein is voor deze regeling omdat deze ritten tussen ziekenhuizen plaatsvinden, zegt ze nogmaals dat ze mijn standpunt begrijpt. Ze belooft me dit door te geven maar zegt me ook eerlijk dat ik niet snel een oplossing moet verwachten. Ik sluit het gesprek af met de boodschap dat ik dit nog in mail zal zetten, want dat ik het hierbij niet laat.

2 dagen later krijg ik een mail van P., hogerhand bij de ombudsdienst.

Dag Nadine,

Veel sterkte in deze moeilijke tijd,

Onze pendelbussen zijn helaas niet allen uitgerust met voorzieningen voor het vervoer van mindervaliden. De keuze om onze nieuwere busjes hiervoor niet uit te rusten, is gemaakt in overleg met onze directie, er was dan ook weinig keuze gezien de capaciteit die nodig was op dat ogenblijk, evenals de problematiek.
Van oneigenlijk gebruik (weliswaar door cliënteel) door patiënten die normaal gezien ander vervoer hoorden te gebruiken. Er dienden zich patiënten aan die niet meer zelfredzaam waren, niet bekwaam waren, om juist te sturen op de rijplaat, met ongevallen als gevolg.

Gezien we (op de andere toer/rit) toch nog over een pendelbus beschikken met oprijplaat, willen we je wel enige service bieden.

Gezien de busjes niet zomaar kunnen gewisseld, kan op afspraak beroep gedaan op de bus met oprijplaat.

Wij stellen voor dat je vooraf contact neemt met mij (of evt bewakingsagent campus Salvator), uur afspreekt voor vervoer van campus Virga Jesse naar campus Salvator, en omgekeerd.

Graag dus voor zover mogelijk vooraf plannen/bellen.

In nood wil ik ook trachten dit vrijwel onmiddellijk te organiseren, wel ben ik afhankelijk van de bereikbaarheid van mijn contactpersoon bij Heidebloem.

Met vriendelijke groeten,
P.

Mijn reactie op zijn mail:

Dag P.,

Bedankt voor jouw reactie.

Mijn papa is intussen overleden dus voor mij zal dit in de korte toekomst niet meer nodig zijn.

Initieel is er een grove communicatiefout gebeurd.  Ik heb heel duidelijk gezegd dat ik met een mini-scootmobieltje kwam en dus een busje met een oprijplaat nodig had.
Men had mij gewoon aan telefoon moeten zeggen dat die busjes (standaard) NIET aangepast zijn, dan had ik ander vervoer gezocht.

Ik begrijp ten volle jullie standpunt.  Het budgettaire aspect speelt zeker mee, en dan ook idd verzekerings-/en ongevalgewijs … Ik snap het allemaal echt wel.

Het aanbod dat jij hier doet is zéér bruikbaar, maar neem dit op naar het onthaal ajb.  Ik vind het nl echt niet kunnen dat er tussen ziekenhuizen (of all places!) geen aangepast vervoer voorhanden zou zijn.

Groetjes,
Nadine.

Conclusie.

Ik hoop van harte dat dit herbekeken wordt bij Stad Hasselt! Het kan nl onmogelijk zijn dat ik de eerste en/of de enige ben die tegen deze muur aanloopt. Dit moet écht anders!


7 Comments

 1. Marie-José Hoppenbrouwers

  Top dat je hiervoor gestreden hebt En helaas is je papa overleden hiervoor onze ( Jan Cosemans) en mijn oprechte deelneming.. sterkte met dit verlies.. lieven groetjes van ons..

 2. Paul Vos

  Paraplu, ik zou het hier niet bij laten en dit aan het belang van Limburg melden. Budgettair probleem???? Denk als dit in de krant staat, er plots wel budget gevonden wordt.

 3. marina

  Hoi Nadine, tot op heden heeft Patrick nog geen communicatie gedaan naar het onthaal. Communicatie??????? in JessaZH. Ik hou het zeker in mijn achterhoofd, hoe hij jou verteld in zijn mail naar jou om het op te lossen. Neem ik zeker mee….hier aan het onthaal en geef het aan mijn collega’s door. Alvast bedankt.
  Vele groetjes Marina

 4. Evie

  Mijn verstand is hier ook te klein voor…en zeker omdat – zoals er staat in zijn mail – het gaat over NIEUWE busjes….dié zouden toch zeker aangepast MOETEN worden aan de noden van vandaag !!!

  Een publicatie in HBVL….absoluut een goed drukmiddel.
  (vb amber progeriameisje die geen vaccin kreeg, verhaal gedaan in de krant….2 dg later zat ze in het vaccinatie centrum….met eigen ogen haar gezien).

  En zet de verantwoordelijke mobiliteit én de burgemeester ook maar op uwe TO DO-lijst !! Zolang ze zelf persoonlijk het niet nodig hebben, wordt dit ongetwijfeld op de lange baan geschoven…tot dat iemand aan de handrem trekt !

  Waarom nieuwe busjes in stad…wel voorzien van de nodige verzieningen !?….en ze worden héél sporadisch gebruikt….

 5. Erik van Genechten

  Als ziekenhuizen al zo’n instelling hebben van geen budget of een of ander verhaaltje verzinnen blijkbaar waar gaan we dan naartoe voor mensen met een handicap die minder mobiel zijn dit is jaren achteruit gaan inplaats van voorruit een regelrechte schande en zeker voor een ziekenhuis .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top