De ‘wandelbus’ in Hasselt … Grmpfff …

Op 7 mei startte Hasselt met een gratis wandelbus.
Een nieuw proefproject, mikkend op mensen die moeilijk een wat langere afstand kunnen stappen, maar iedereen mag mee. De bus is toegankelijk voor 2 rolstoelen en 14 passagiers. Het proefproject duurt drie maanden en wordt dan geëvalueerd.

In eerste instantie werd ik hier een beetje boos. Ze zouden beter eerst eens degelijk werk maken van de busjes die tussen de ziekenhuizen rijden verdorie! Mijn situatie in juni was duidelijk nog niet verteerd …

Naar mijn gevoel werd hier zeer weinig reclame rond gemaakt, want ik zag deze amper rondrijden. En àls ik ze dan eens zag voorbij komen zat er amper iemand in.

Tot ik op een terrasje zat te genieten van een lekker kopje koffie … en de bus vlakbij stopte!

Ik pakte mijn kans, sjeesde met mijn scootmobieltje naar de chauffeur en vroeg of ik eens mocht zien hoe dit busje werkte. De vriendelijke man vond dit helemaal ok en vertelde dat hij al rolstoelers op zijn busje had geholpen dus dat dit wel ok was. Ik vroeg hem of hij het hellend vlak wilde laten zien, waarna hij de staaf erbij pakte en het oprijplaatje naar buiten tilde.

Hmm …

Ik zag al direct dat het oprijplaatje wel erg kort en daardoor zeer steil was. Een rolstoeler hierop duwen was niet evident en ik was er zeker van dat ikzelf er met mijn scootmobieltje niet op zou raken. Ik zou me gewoon vastrijden op het kantelpunt en toen ik dit zei tegen de chauffeur beaamde hij dit onmiddellijk en begon aan zijn hoofd te krabben.

Opnieuw is hier duidelijk niet over nagedacht en werd ik lichtelijk boos. Niet op de chauffeur maar op de situatie zelf.
Door de nieuwe (ellendige kasseien-)bestrating in Hasselt werden ook stoepen weg gewerkt, wat op zich een goed idee was! Maar daardoor is nu het hellend vlak dus ook ’te kort’.
Ik bedankte hem voor de uitleg en liet hem zijn rit verder zetten, waarna ik terug naar mijn koffietje ging.

In een mail naar ‘Samenleving – Gelijke Kansen’ in Hasselt kaartte ik dit aan en kreeg dit antwoord:
Ik maak je opmerkingen over aan de bevoegde dienst. Zeer spijtig (en een gemiste kans) dat hier niet beter over nagedacht is. Ik hou je op de hoogte.
Ik wil je ook nog even meegeven dat er op korte termijn een toegankelijkheidscoördinator wordt aangeworven. De bedoeling is dat deze persoon een meer toegankelijke stad maakt van Hasselt (en dit in al haar facetten).

Hopelijk is die toegankelijkheidscoördinator iemand die écht ervaringsdeskundige is en weet waarover hij/zij spreekt!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top