Hasselaar en rolstoeler Ivo Konings hernieuwt strijd voor meer toegankelijkheid in horeca en winkels.

Ivo Konings is geboren en getogen Hasselaar, politicus en kunstenaar die door een ongeval jaren geleden in een rolstoel belandde. Hij neemt het op om de rechten voor alle gehandicapten af te dwingen, zeker op gebied van toegankelijkheid van andersvaliden in zowel openbare gebouwen als in panden van horeca, winkels en dienstverlening.

In moderne openbare gebouwen valt het mee, maar bij privépanden met een openbaar karakter zoals horeca en winkels is die toegankelijkheid hier en daar aanwezig, maar over het algemeen is het huilen met de pet.

Aanleiding van zijn oproep om de strijd voor meer toegankelijkheid en een deftig toilet voor mindermobielen te hernieuwen, is omdat – ondanks die toegankelijkheid geregeld is door de wet – bevoegd Vlaams minister Somers (Open Vld) om de wet te omzeilen door het aanstellen van een adviesraad met gehandicapten en ervaringsdeskundigen om tips over betere toegankelijkheid ter goedkeuring aan de Vlaamse regering te leveren. Iets wat bij veel mindermobielen in het verkeerde keelgat schoot. Een wettelijk kader bestaat voor toegankelijkheid van openbare en privépanden met publieke toegankelijkheid, maar de uitvoering laat om diverse redenen te wensen over.

Ivo Konings blijft echter niet stilzitten en pakt de koe met de hoorns om te eisen via een petitie voor de uitvoering van de wet op toegankelijkheid van mindermobielen tot alle gebouwen met een openbaar karakter, ook privé. De voorbereiding verloopt vlot met al enkele actiepunten. “Ik plan een theatervoorstelling waarin ik zelf een monoloog zal brengen doorspekt met wat poëzie. De voorstelling zal gratis zijn. Verder zal iedereen die 100 handtekeningen voor mij verzamelt op papier een kunstwerk krijgen van mijn hand,” aldus Konings.

Dat zal wellicht nog niet genoeg zijn om iedereen aan te zetten voor de inzameling van de voldoende handtekeningen, maar de voorbereiding loopt nog en andere acties zullen er zeker uitkomen. Daarom is het cruciaal om de hernieuwing van de strijd te doen slagen, en dat iedereen zijn boodschap zoveel mogelijk verspreidt.

Hij startte daarom een petitie die je kan ondertekenen door te klikken op de afbeelding.

Deel deze link zoveel mogelijk!
Je kan ook helpen door fysieke handtekeningen te verzamelen in jouw vriendenkring, familie, als je op een terrasje ergens zit …

Download het PDF-bestand en ga ermee op pad of leg hem bij jou thuis op tafel zodat elke bezoeker kan ondertekenen!
Je helpt er alle rollers mee, zowel klein als groot!

Meer over Ivo zelf vind je via zijn Facebookprofiel of zijn Instagram.

4 Comments

 1. Een terechte aandachtspunt waar menig ondernemer en winkelier de nodige aandacht zou mogen aan geven.
  Met mijn architecturale achtergrond en werkzaam binnen Jessa is dit voor mij al jaren een trigger om hier rekening mee te houden. Zelfs al hou je er rekening mee, dan nog loop je vaak tegen onvoorziene obstakels.
  In feite zou iedereen het toegankelijkheidsbureau Inter in Kermt moeten kennen en hun uitnodigen indien men aan het plannen is om iets nieuws te starten.
  De oplossingen zitten soms in de kleine details.

  • Nadine

   Hoi Dirk,
   Naar mijn gevoel is de wil er dikwijls wel, maar geen ondersteuning en nog minder opvolging/controle. Als ik dan naar plaatsen zoals op Tenerife kijk, daar wordt wél alles strikt opgevolgd en dus de wet wél nageleefd … Een voorbeeld voor velen! ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top