Bezochte plaatsen in België / Mijn thuis, Hasselt België

Stadswandeling in Hasselt olv Diane Nysten.

city map

Via een Facebook-advertentie zag ik dat Toerisme Hasselt testpubliek zocht om een stadswandeling mee te beoordelen. 
Dit was spek naar mijn bek en ik liet weten dat ik graag mee zou wandelen/scooteren mits het droog weer zou zijn.

Om 13u vertrokken we aan de Toeristische Dienst op het Capucienenplein waar Diane, de gids van dienst, ons opwachtte.  We waren met zes dames waarvan 2 (waaronder ikzelf 🙂 ) van Hasselt zelf.  Het ijs tussen ons was snel gebroken omdat er tussen elk van ons wel een link was. 

De knuffel toont aan dat iedereen erg welkom is in Hasselt.

We kregen al direct een woordje uitleg bij het schattige graffiti-kunstwerk aan de buitenkant van het gebouw.  Het ‘knuffelende mannetje met het hert’ toont aan dat iedereen van harte welkom is in onze stad 🙂 .

Borrelvrouwtje en -mannetje.

Op het Capucienenplein staat ook het Borrelvrouwtje, het vriendinnetje van het Borrelmannetje dat enkele meters verder staat.  Het Borrelvrouwtje er nog niet zo lang maar wordt stilaan ook een begrip in Hasselt, zeker rond de jaarlijkse Jeneverfeesten in oktober. 
In de buurt van het Borrelmannetje waren er lawaaierige straatwerken bezig waardoor Diane moeilijk maar toch behoorlijk haar uitleg kon doen, al was het in verkorte versie.  Ik leerde hier o.a. dat het Borrelmannetje niet op een os maar op een stier zit … Méér ga ik hier niet verklappen, dat is aan jullie wandelaars om verder zélf te ontdekken 🙂 .

Hendrik en Katrien.

Via de Vismarkt wandelden we naar onze Grote Markt waar ze óók aan’t werk waren.  Het hele marktplein zal heraangelegd worden en daarom werd net op dat moment het standbeeld van Hendrik en Katrien met slijpschijven los gemaakt –dus ook met veel lawaai- en in een vrachtwagen geladen.  Over enkele maanden zullen ze hier terug hun plekje krijgen en kunnen ze weer verder ‘Luisteren naar de Beiaard’.

Virga -Jessebasliek.

De pas her-aangelegde Kapelstraat is nog geen lachertje als je er als roller over moet door de platte kasseien, al oogt het wel heel erg mooi, en zo wandelden we naar de Virga-Jessebasiliek.

Prachtig altaar waar ik in 1989 huwde.

In deze hele mooie basiliek ben ik in 1989 gehuwd en –ondanks mijn scheiding intussen- kom ik hier nog heel erg graag.  Het altaar vind ik prachtig en de twee graftombes aan elke kant van het midden van de basiliek zijn echt knap.  Ongelooflijk als je bedenkt dat dit alles met blote handen indertijd werd gemaakt.  Ook hier vertelde Diane leuke weetjes en dingen waar ik al die jaren zelfs geen oog voor had.  Onze gids deed haar werk goed! 🙂

Oeps al zo laat?

Toen we aan ons (oude) stadhuis aankwamen viel het iemand in het gezelschap op dat we al 1.5u op wandel waren, terwijl de hele wandeling maar een uurtje zou duren … Dit was dus het teken om te beslissen wat we gingen doen want er waren nog vele interessante plekjes om te tonen in de planning van Diane. 

Huis van de smaak.

Trappenhal met glasraam.

Unaniem kozen we dan voor een verkorte versie en hebben nog een stop gemaakt in het ‘Huis van de Smaak’ in het unieke decor van Huis van de Corswarem.  Ook hier weer een prachtig gebouw, met een héle mooie trappenhal, en prachtige plafonds.   

Prima gids!

Onze gids leverde prima werk! Ik vond haar heel erg aangenaam om naar te luisteren, ze wist alles heel interessant en levendig te brengen en ze hield rekening met toegankelijkheid.  Ik had geen enkel saai of minder moment en blijkbaar de anderen ook niet want dan waren we zeker eerder terug geraakt 🙂 .

Een dikke ‘plus’ dus voor haar, ik wil nog met haar op pad!

Hazelnoot-nagels.

Hazelnootnagel
Hazelnootnagel, te volgen via de bovenkant.

Als je zelf eens op stap wil, zonder gids bvb, kan dit door de ‘hazelnoot-nagels’ op de voetpaden te volgen.  Je kan een wandelboekje met stadsplan en uitgestippelde route bij de toeristische dienst kopen, maar je kan ook gewoon de ‘nagels’ volgen in de richting die de bovenkant aangeeft.

6 Comments

  1. Als gids in Antwerpen moest ik glimlachen bij de beschrijving van de werken en het lawaai. Antwerpen staat ook in de steigers en op de Grote Markt zijn regelmatig evenementen dus als gids redelijk lastig om daar boven te geraken🙂
    Ik wil Hasselt ook wel eens beter leren kennen. Dus niet alleen de cafeetjes en de winkeltjes☺️
    Carina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.