Toegankelijk toerisme in Hasselt.

Hasselt boomt!

Enkele maanden geleden deed Hasselt een campagne met dit filmpje.
Volgens mij hebben de knappe mannen Sieg De Doncker en Matteo Simoni (in een eerdere reclame actie), samen met corona er écht voor gezorgd dat Hasselt boomt! 😉

Als ik op een terrasje zit te genieten van een lekker drankje -en meestal ook wel een knabbel- valt het me op dat er best wel wat toeristen in mijn stad rond lopen. Ik herken ze zó aan hun koffertjes, aan hun al dan niet vreemde taal, of rondlopend met een stadskaartje in de hand …

Soms spreek ik hun aan, als ik merk dat ze niet goed weten welke kant ze uitmoeten.
Zoals twee vriendinnen die aan een tafel naast me zaten. Hun accent was duidelijk West-Vlaams en bleken een uurtje geleden gearriveerd te zijn. Ze hadden hun bagage ingecheckt in Hashotel en begonnen hun citytrip met een terrasje 😉 . Hasselt was compleet nieuw voor hun en ik gaf hun daarom de tip om eerst naar de Dienst Toerisme te gaan die om het hoekje lag. Ze zouden dit zeker doen, nà eerst de winkelstraat (Demerstraat – Koning Albertstraat) op en af gewandeld te hebben … 😀

Foto via Visit Hasselt.

Een ander koppel hielp ik een beetje op weg toen ik op het terras van In De Kleine Hal genoot van ‘Zondige Zondagen’.
Dit keer een jonge mama en papa die voor de eerste keer sinds ze ouders werden alleen op stap waren. Ik kon hun ‘nood om er even uit te zijn’ héél erg begrijpen, ook al was het maar voor één nachtje!
Op hun vraag hoe ze op korte tijd toch véél konden zien, kon ik hun de Babbelfiets ten zeerste aanraden. Ik vertelde hun dat ik deze rit zelf al had gecheckt en dat dit écht heel leuk was. Op hun vraag of ze zelf moesten trappen kon ik al lachend ‘neen’ zeggen … Alle service is in de prijs inbegrepen! 😉

Foto via Visit Hasselt.

Zo kwam ook vriendin Ina met haar man Patrick op stadsbezoek en mocht ik hun een beetje rondleiden nadat zij de Babbelfiets-route hadden gedaan. Ik dronk met hun iets op het terras van een van de oudste volkscafé’s Cambrinus en na wat rondwandelen aten we iets lekkers in de Walputsteeg. Deze laatste is en blijft mijn favoriete hotspot 😉 .
Hun driedaagse bleek veel te kort want er was gewoon teveel te beleven! Ze vertrokken dus met de belofte om in het volgend voorjaar zéker terug te komen!

Graag concrete cijfers …

… dus stuurde ik een mailtje naar Toerisme Limburg en kreeg volgend antwoord:

We hebben helaas geen monitoringsysteem voor dagjestoeristen dus daar kan ik je geen cijfers voor geven.
Wel zien we dat er 18% meer bezoekers waren in het toeristisch infokantoor van Hasselt dan in juli vorig jaar. Dit kunnen zowel dagjestoeristen, verblijfstoeristen als lokale mensen zijn.
Voor de verblijfstoeristen bestaan er de officiële statistieken van de FOD Economie. Deze zijn op basis van de boekingsgegevens die logiesuitbaters rapporteren.
Op deze cijfers zit heel wat verwerkingstijd, waardoor we deze met een vertraging van een aantal maanden pas doorkrijgen. Het meest recente dat we hebben is momenteel april 2021.
Zo hebben we dus nog geen exact zicht op wat er zich in juli heeft afgespeeld.
Wel is er de logiesbarometer van Toerisme Vlaanderen, deze baseert zich op een steekproef aan logies (dus geeft geen volledig zicht op de sector zoals de cijfers van FOD Economie die ik hierboven vernoemde).
Daarin is inderdaad wel te merken dat de bezettingsgraad van de hotels in Hasselt hoger ligt dan vorig jaar: juli 2020 49%, juli 2021 65%.
Welk type verblijf men deed (nacht, weekend, midweek) kunnen we niet uit onze gegevens halen.

Qua toegankelijkheid is er best nog wel werk aan de winkel, zoals mijn ervaring met de wandelbus bijvoorbeeld. De nieuwe bestratingen met afgeplatte kasseien zijn ook geen voordeel en er zou écht werk gemaakt moeten worden van meer toegankelijke en aangepaste toiletten binnen het stadscentrum.
Alles kan altijd beter, maar persoonlijk vind ik Hasselt best een goede keuze om te bezoeken! 😉2 Comments

  1. Anoniem

    Beste,
    Voor mensen met een beperking is het niet zo evident om zich veilig te verplaatsen in de Hasseltse binnenstad.Ik besef zeer goed dat dit nu gedeeltelijk corona gerelateerd is.Te pas en te onpas zijn de voetpaden bezaaid met tafels en stoelen zodat blinden en slechtzienden, rolstoelgebruikers,rollatorgebruikers enz. verplicht worden om op de rijweg te lopen.
    Andere obstakels bijvoorbeeld: toegang tot ribbelstroken worden versperd door fietsen of zelfs nadarafsluitingen..
    Nog veel werk betreffende toegankelijkheid

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top