Niet elke plátano is een banaan! Bezoek aan de rolstoel-toegankelijke plantage ‘Las Margaritas’

Tijdens het landen op Zuid-Tenerife zie je vanuit de lucht heel veel plantages met zandkleurige afdekkingen. Het overgrote deel hiervan zijn bananenplantages, want de allerlekkerste – van horen zeggen – van de hele wereld worden op de Canarische Eilanden geteeld!

Om dit zelf te ontdekken plaatste ik een vraag hierover in een Tenerife-Facebookgroep. Snel kreeg ik de reactie dat Finca Las Margaritas niet ver van Los Cristianos ligt én perfect bereikbaar is met de bus.
Daar bovenop kreeg ik ook nog een reactie van Roy van Club Canary die dit ook in zijn excursielijst heeft, en waarmee ik ook nog een fikse korting kreeg!
Om rolstoeltoegankelijkheid te checken stuurde ik een vraag via mail, en kreeg snel reactie van Ana. Zij zou er persoonlijk voor zorgen dat ik met mijn scootie ‘goed ontvangen’ zou worden … 🙂

Vriendin Karin en ik namen busnr. 467 en stapten 20 minuutjes later aan halte ‘Estrella’ af. Hier staken we de baan over en een 100 meter verder zagen we de ingang van de kwekerij liggen.

En ja hoor! Toen we aankwamen, stond Ana ons al op te wachten!
Ze vertelde dat, als ze wisten dat er rollers een bezoek reserveerden, ze het wandelpad extra toegankelijk maakten door kuiltjes weg te werken en het zo gelijk mogelijk te trekken. Wow, wat een service!

Van elke uitleg was er ook een Nederlandstalige versie!

Na een half uurtje was iedereen verzameld en kon de rondleiding beginnen.
Al héél snel werd duidelijk hoe begeesterd, vol animo en met haar hele lijf Ana was in haar job als gids en verzorgster van deze kwekerij! Heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Haar talenswitches (Spaans, Catalaans, Frans en Engels) brachten haar soms wel eens in de war (je zou voor minder!) maar dit werd zonder probleem en met een lach weg gewuifd.

Haar eerste ‘grote verhaal’ was dat bananen geen bomen zijn, geen struiken, geen bloemen maar gras!
Volgens mij legde ze dit al ontelbare keren uit, maar opnieuw was haar gesticulatie geweldig! Temeer omdat wij allemaal in de aard van ‘huh?’ reageerden … ? Zo’n stammen … gras?

Tijdens de rondleiding leerden we hoe deze vruchten ontstaan, bloeien, vermenigvuldigen … Idd, zoals Ana verschillende keren zei: een ongelooflijk proces.
Verder wil ik in deze blog niet teveel ingaan op wat er allemaal verteld werd.
Vooral omdat ik het allemaal echt zo interessant vond dat ik jullie aanraad om zélf deze plantage te bezoeken. Voor mij was dit zo de moeite waard, dat ik zéker nog eens terug ga.

De interactie tijdens de hele wandeling was erg boeiend, zoals je op de slideshow kan zien.
Voor alle duidelijkheid: ik beet niét in een stukje stam! ?


Na de rondleiding kregen we allerlei proeverijen, aangeboden door de al even enthousiaste Maria en Sylvia. Bananendrankjes, toastjes met een soort jam, koekjes … Lekker!
In het (toegankelijke!) winkeltje kon je alle producten kopen aan zeer schappelijke prijzen.

Na bijna 2 uur moest ik uiteindelijk toch ook wel een sanitaire stop doen. Wat ik nooit verwachte, was hier dus wél mogelijk! Ik kon hier als roller naar het toilet dat ruim en netjes was.

Wij zijn naar buiten gewandeld met een hoop zeer interessante informatie en van een vriendin leerde ik dat je een Canarische banaan nooit ‘banaan’ mag noemen, maar ‘plátano’! En ja, ze zijn idd lekkerder dan de gewone bananen, neem dit maar van mij aan!

Ik sluit mijn blog met nog een aantal leuke foto’s die we namen tijdens onze wandeling … ?

Nuttige informatie:

Je kan via bovenstaande info reserveren, of via Club Canary. Busnr 467 stopt er vlakbij, maar er is ook parkeergelegenheid.
Neem een hoedje of iets dergelijks mee en een flesje drank, want de vochtige hitte onder de afdekking is erg bedrieglijk.
Een dikke aanrader!

6 Comments

  1. Paul Vos

    Staat op mijn to do lijstje, op Tenerife at ik elke dag platanos hier in België zelden banaan, omdat ze niet half zo lekker zijn. Pannenkoeken met 2 of 3 platanos in deeg gemixt stonden daar vaak op menu.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top